Το ιστολόγιο της Αγγελικής Π. Σούλη

Η καταγραφή των αναγνώσεων αυτών ξεκίνησε από την επιθυμία μου να μην ξεχασθούν ιδέες και συναισθήματα που κάποτε με είχαν συγκινήσει.
Γράφοντας συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος που αφιέρωνα στην ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση του έργου, μου χάριζε ένα αίσθημα δημιουργίας.
Η επαγγελματική μου απασχόληση (φιλόλογος) μου έδωσε τα κίνητρα και τα μέσα για αυτές τις αναγνώσεις. Κι έτσι με συνεπήρε το ταξίδι της ανάγνωσης και της γραφής!
Κι ανοίχτηκε μπροστά μου ένας ολόκληρος κόσμος, σχεδόν ανεξερεύνητος,της δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής.
"Η ανάγνωση δεν μπορεί να είναι ούτε μία ούτε άπειρες" όπως τονίζει ο Ουμπέρτο Έκο, αφού η υποκειμενική ερμηνεία του γράφοντος πρέπει να δένει με τους περιορισμούς που θέτει το κείμενο.

Και μια διευκρίνιση:
Καμμιά ανάγνωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο το βιβλίο αλλά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ανάμεσα στον αναγνώστη και στο βιβλίο φωτίζοντας το, κάνοντας το πιο κατανοητό και καλλιεργώντας συγχρόνως τη φιλαναγνωσία.Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Σήμερα το ιστολόγιο neaanagnosi.blogspot.com συμπληρώνει ένα χρόνο παρουσίας στο Διαδίκτυο.Χαίρομαι κι ευχαριστώ τους αναγνώστες του, διότι χωρίς την ανταπόκριση τους δεν θα είχα ίσως το κίνητρο να συνεχίσω.
Στη σημερινή συγκυρία της Κρίσης, όπου βιβλία-ειδήσεις-θέματα, που σχετίζονται με αυτήν, απέκτησαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και  μεγάλος αριθμός νέων εκδόσεων κατέκλυσαν την αγορά ανανεώνοντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον, θεώρησα σκόπιμο να μη παραβλέψω την κατάσταση αυτή. Έτσι ο αρχικός μου στόχος για ένα αμιγώς λογοτεχνικό μπλογκ ανάγνωσης τροποποιήθηκε.Η επιλογή αυτή επιβεβαιώθηκε, όπως μου μαρτυρούν τα στατιστικά απο το ίδιο το μπλογκ. Βλέπουμε λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον και για κλασικά αναγνώσματα και για δημοφιλή επίκαιρα βιβλία.
Και κάτι ακόμα: η ανταπόκριση του κοινού στις αναγνώσεις αυτές φανερώνει μια ανάγκη του κόσμου για εκτεταμένες βιβλιοκριτικές-βιβλιοπαρουσιάσεις, που έρχονται να συμπληρώσουν τις σύντομες και ήδη γνωστές παρουσιάσεις βιβλίων, που δημοσιεύονται στον Τύπο.
Τέλος ευχαριστώ αυτούς που με βοήθησαν και με ενθάρρυναν στην προσπάθεια μου αυτή.
                                                                                         Αγγελική Π. Σούλη
                                                                                     Βάρκιζα 6 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου